Verslag Bohemen-Kijkduin tocht 2011

Zaterdag 23 april 2011 organiseerden Scouting en Nordic Walking achter de Duinen het 3e Bohemen Kijkduin evenement. Er kon ingetekend worden voor Nordic Walking tochten van 10, 12 en 20 km, over het strand en door bos en duin. Onderweg was er de mogelijkheid om het vogelasiel en de egelopvang te bezoeken.

Wij werden onmiddellijk aangetrokken door de vrolijke folder en we voelden er wel voor om te proberen of we 10 km zouden kunnen Nordic walken. We twijfelden wel een beetje. Tenslotte waren we in februari pas begonnen met onze 1e nordic walking les en we staan geen van tweeën bekend om onze topconditie. Maar Els verzekerde ons dat er ook een mogelijkheid was om een iets kortere tocht te lopen en bovendien was zij ervan overtuigd dat we het zouden halen.

Nordic Walking achter de duinen

Zodoende meldden wij ons gelaarsd en gespoord om 9.30 bij het Atlantic Hotel, om meteen te beginnen met het smeren van broodjes voor de lunchpakketten. Na een bekertje koffie van de scouts begonnen wij om even na 10 uur met 7 nordic walkers en 2 fun walkers onder energieke leiding van Els aan de tocht die volgens haar ongeveer 9 km lang zou zijn.

Door de duinen en over de camping liepen we naar langoed Ockenburg, waar we het prachtige hyacintenbos hebben bezocht. De hyacinten bloeiden uitbundig en samen met de jonge varens en het andere verse groen was het een mooi gezicht. Dit moest natuurlijk uitgebreid bekeken en gefotografeerd worden en Els had enige moeite om ons weer uit het bos te krijgen. Na een sanitaire stop bij Chalet Ockenburg waar je eerst een muntje van 50 eurocent in de uitgestoken hand van de uitbater moest drukken, alvorens je je richting toiletten mocht begeven, gingen we op weg naar landgoed Meer en Bosch.

In Meer en Bosch hebben de meeste nordic walkers het vogelasiel bekeken en Marjan bekeek daar blaar no 1. Het was een kleintje, dus gewoon doorlopen maar.

Bij de vijver in Meer en Bosch stonden natuurgidsen met een kijker. Door de kijker kon je een schildpad op het vogeleiland zien zitten. Verder was er uitleg over de voorkomende vogels.

Vervolgens liepen we door Bohemen, waar we op de Arabislaan een appeltje kregen uitgereikt door de scouts en bij de Haagse Beek was er limonade en chocola. Daarna staken we over richting duinen en de egelopvang. Bij de egelopvang was er veel vertedering voor alle egeltjes klein en groot.

Nordic Walking achter de duinen

Marjan bekeek blaar no 2 in wording en dacht na over het nut van nieuwe sportschoenen. Door een logistiek misverstand waren de bestelde lunchpakketjes niet aangekomen en bleek er voor Els en Beppie geen eten te zijn. Onmiddellijk gingen alle rugzakjes en tassen open en werden er broodjes en boterhammen gedeeld. De voeten kregen even rust op een bankje in de egeltuin. We ontmoetten de groep die 20 km zou lopen en nog wel een paar uurtjes te gaan had. Onze groep ging door de duinen en over het strand terug naar Kijkduin.

Tijdens de hele tocht was prachtig weer en de zon scheen volop. Op het strand was het druk en we hadden nogal wat bekijks toen we tussen alle zonnende mensen en spelende kinderen door manouvreerden. Het laatste stukje over het strand voelde echt als de “laatste loodjes”. Hetty probeerde met 2 petjes de zon uit haar nek te weren (niet gelukt).

Bij het Atlantic Hotel werden we opgewacht door een vrolijk spelende fanfare en thee met taartjes van Maison Kelder. Mmmm..

En toen kwam de aap uit de mouw: volgens de kilometerteller van Els hadden we 11,4 km gelopen! We waren ineens een stuk optimistischer over onze conditie.

Al met al was het een hele leuke dag. Veel zon, een mooie route en gezellige medewandelaars.

Voor herhaling vatbaar!

Hetty van der Wal & Marjan de Rijk.